Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3


Προκειμένου να υποβληθώ σε μια χειρουργική επέμβαση, ποιά είναι τα είδη της αναισθησίας ;

α) Τοπική αναισθησία: Είστε ξύπνιος(α) αλλά δεν πονάτε.

β) Περιοxική αναισθησία: (Επισκληρίδιος, υπαραχνοειδής αναισθησία και νευρικοί αποκλεισμοί).Παραμένετε ξύπνιος/α επίσης χωρίς να πονάτε. Εφαρμόζεται για επεμβάσεις σε μεγαλύτερο και βαθύτερο τμήμα του σώματος.

γ) Γενική αναισθησία: Εφαρμόζεται ελεγχόμενος ύπνος χωρίς πόνο και ακουστικά ή οπτικά ερεθίσματα. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα συνδυασμού των πιο πάνω μεθόδων και η μετατροπή της μιας μεθόδου σε κάποια άλλη αν χρειαστεί.

Ποιό είναι το όφελος από την αναισθησία;

Το όφελος της αναισθησίας είναι ότι απαλλάσσει τον ασθενή από τον πόνο, τον φόβο και την αγωνία κατά την διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης.

Φορώντας ακουστικά βαρηκοΐας επιβαρύνεται η ικανότητα ακοής;

Φυσικά όχι. Αντίθετα ο εγκέφαλος χρειάζεται τακτικά ακουστικά ερεθίσματα για να συνεχίσει να διατηρεί στην μνήμη του ήχους, αποτέλεσμα που πετυχαίνουμε με την έγκαιρη εφαρμογή ακουστικών. Πριν από την εφαρμογή ακουστικού χρειάζεται μία επιμελής εξέταση και ακοόγραμμα από τον ιατρό ΩΡΛ ώστε να εφαρμοστεί από τον ακοοπροσθετικό το κατάλληλο ακουστικό βαρηκοΐας.

Τί είναι το ροχαλητό;

Το ροχαλητό είναι μία παθολογική κατάσταση της οποίας οι επιπτώσεις γίνονται όλο και περισσότερο αντιληπτές στο ευρύ κοινό καθώς έχει απόλυτη σχέση με την ποιότητα ζωής. Στατιστικά ένα 40% έως 50% των ενηλίκων ροχαλίζει μόνιμα ή περιστασιακά ενώ από αυτούς που ροχαλίζουν ένα 2% έως 4% έχει το σύνδρομο που ονομάζεται αποφρακτική υπνική άπνοια (sleep apnea syndrome). Το σύνδρομο αυτό λόγω του κακού ύπνου και της υποξαιμίας που προκαλεί, εκτός από την καθημερινή κόπωση, επιβαρύνει σε βάθος χρόνου και όλο το καρδιαγγειακό σύστημα. Οφείλεται στους εξής παράγοντες :
α) Ελάττωση του τόνου των μυών της γλώσσας και του φάρυγγα, όπως πχ σε περιπτώσεις χρήσεως αλκοόλ.
β) Μεγάλη μυϊκή μάζα των ιστών του τραχήλου (υπέρβαροι, βραχύλαιμοι κλπ).
γ) Σε υπερτροφική σταφυλή ή επιμήκη μαλθακή υπερώα.
δ) Σε απόφραξη των ρινικών αεραγωγών όπως σε περιπτώσεις στραβού ρινικού διαφράγματος, υπερτροφικών ρινικών κογχών, πολυπόδων ρινός κλπ. Το επίπεδο θορύβου στο ροχαλητό μπορεί να φτάσει τα 80 ντεσιμπέλ, όταν ο θόρυβος της ηλεκτρικής σκούπας είναι περίπου 70 ντεσιμπέλ και του ηλεκτρικού πριόνιου 100 ντεσιμπέλ.

Tί είναι έμμεση και τι άμεση λαρυγγοσκόπηση;

Η έμμεση λαρυγγοσκόπηση γίνεται στον εξεταστικό χώρο με την βοήθεια λαρυγγικού κατόπτρου και είναι επινόηση του Ισπανού δασκάλου ωδικής M.Garcia (1854). Είναι η πιο απλή εξέταση των φωνητικών χορδών και του λάρυγγα. Στις μέρες μας, το λαρυγγικό κάτοπτρο τείνει να αντικατασταθεί από κάμερα που έχει το πλεονέκτημα να καταγράφει τα ευρήματά μας. Η άμεση λαρυγγοσκόπηση είναι η απευθείας επισκόπηση του λάρυγγα με σκοπό την χειρουργική επέμβαση και πραγματοποιείται πάντα με την βοήθεια γενικής αναισθησίας κατά την μέθοδο Kleinsasser.

Ποιές είναι οι επιπτώσεις της υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) στα παιδιά;

Συνοψίζονται σε δυσχέρεια αναπνοής από την μύτη, κυρίως αναπνοή από το στόμα, ένρινη και άτονη φωνή, μειωμένη γεύση και όσφρηση, υποτροπή φλεγμονωδών ωτίτιδων, ανωμαλία θέσεως των δοντιών και τέλος δημιουργία θολωτής υπερώας.

Τι είναι κομβία (κάλοι), τι πολύποδες και τι όζοι των φωνητικών χορδών;

Πρόκειται γενικά περί καλοήθων ινωμάτων που είναι δυνατόν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε τμήμα του λάρυγγα. Συνήθως συναντώνται στο ελεύθερο χείλος των φωνητικών χορδών γι' αυτό και δημιουργούν βραχνάδα («γρέζι» ή διπλοφωνία). Οφείλονται σε κακή τοποθέτηση φωνής ή υπερκόπωση των φωνητικών χορδών και επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η ρινική απόφραξη(λόγω εισπνοής μη φιλτραρισμένου αέρα) και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση(λόγω ερεθιστικής δράσης του υδροχλωρικού οξέως και του ενζύμου πεψίνη στις φωνητικές χορδές κατά την αναγωγή από το στομάχι). Οι μικροί τέτοιοι σχηματισμοί λέγονται κομβία (κάλοι) με μέγεθος συνήθως κεφαλής καρφίτσας, οι μεγαλύτεροι πολύποδες και οι σχηματισμοί που εμφανίζουν σκλήρυνση του επιθηλίου (ανάλογης των δακτύλων των κιθαρωδών) λόγω φωνητικής κατάχρησης(ηθοποιοί, τραγουδιστές, δάσκαλοι κλπ) λέγονται όζοι.

Τί είναι η ιγμορίτιδα;

Είναι η φλεγμονή του γναθιαίου κόλπου(ιγμορείου άντρου) και είναι η πιο συχνή φλεγμονή των κοιλοτήτων του κρανίου. Οφείλεται σε επέκταση φλεγμονών από τις ρινικές θαλάμες (κοινό κρυολόγημα, ρινίτιδες κλπ) προς το ιγμόρειο άντρο. Προδιαθεσιακοί παράγοντες ιγμορίτιδας είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, οι πολύποδες αλλεργικής αιτιολογίας και γενικώς καταστάσεις που προκαλούν απόφραξη των ρινικών θαλαμών. Μετά από φλεγμονές δοντιών λόγω γειτονίας ρίζας δοντιών-ιγμορείου, η φλεγμονή επεκτείνεται στο ιγμόρειο. Στην οξεία μορφή της ιγμορίτιδας, εφαρμόζεται κατά κανόνα συντηρητική φαρμακευτική αγωγή.Στη χρόνια μορφή εφαρμόζεται χειρουργική θεραπεία. Δεν είναι σπάνια η επέκταση της ιγμορίτιδας προς τους γειτονικούς κόλπους του κρανίου (ηθμοειδείς κυψέλες, σφηνοειδή, μετωπιαίους κόλπους) και η δημιουργία πανκολπίτιδας. Τα συνήθη κλινικά συμπτώματα είναι ρινική πυώδης έκκριση, νευραλγίες και διάχυτη κεφαλαλγία, ειδικά μετά από κατάκλιση ή στο σκύψιμο.

Τι είναι το βύσμα κυψέλης;

Το βύσμα κυψέλης είναι μία καφεοειδής μάζα που μαζεύεται στον έξω ακουστικό πόρο και τον αποφράσσει μερικά ή ολικά. Προκαλεί κνησμό, βαρηκοϊα, εμβοές, αίσθημα πληρότητας ακόμα και ίλιγγο όταν πιέζει το τύμπανο. Σχηματίζεται από την συγκέντρωση του χρωματιστού εκκρίμματος των κυψελιδοποιών αδένων (κυψελίδα) και του σμήγματος των σμηγματογόνων αδένων του έξω ακουστικού πόρου, στα οποία προσθέτονται επιδερμικά λέπια και τρίχες του ακουστικού πόρου. Προσπάθειες καθαρισμού του βύσματος με διάφορα μέσα όπως βαμβακοφορείς (cotton buds) καρφίτσες, φουρκέτες, σπίρτα κλπ δεν ωφελούν γιατί σπρώχνουν το βύσμα πιο βαθειά και γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του ακουστικού πόρου (δημιουργία εξωτερικής ωτίτιδας) ή και του τυμπάνου. Οι επώνυμες μάρκες cotton buds αναγράφουν στο κουτί συσκευασίας την παρακάτω ένδειξή:
«Προσοχή! Να μην εισέρχονται στον ακουστικό πόρο. Κρατήστε τα μακριά από παιδιά.»

Τι είναι η κογχοπλαστική;

Κογχοπλαστική είναι μία τεχνική σμίκρυνσης της υπερτροφικής κάτω ρινικής κόγχης, όπου αυτή δημιουργεί αίσθημα ρινικής απόφραξης. Η φιλοσοφία της τεχνικής είναι ανάλογη της λιποαναρρόφησης. Από μία μικρή τομή εισέρχεται στο εσωτερικό της κόγχης ένα μικρό ειδικό μηχάνημα(shaver) που «κουρεύει» και ταυτόχρονα απορροφά την περίσσεια του ιστού, εσωτερικά, χωρίς να τραυματίζει τον βλεννογόνο. Το πλεονέκτημα της μεθόδου στηρίζεται στο ότι είναι τεχνικά εύκολη ταχεία χωρίς μακρόχρονη μετεγχειρητική παρακολούθηση, ενώ ο ασθενής παρουσιάζει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα της υπερτροφίας των ρινικών κογχών.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αφαιρούνται οι αμυγδαλές(αμυγδαλεκτομή);

Υπάρχει μεταξύ των γιατρών μία ασυμφωνία σε ότι αφορά την αφαίρεση των αμυγδαλών. Άλλοι την θεωρούν άσκοπη και άλλοι εκθειάζουν τα ευεργετικά της αποτελέσματα. Έτσι λοιπόν η ένδειξη αμυγδαλεκτομής πρέπει να εξατομικεύεται. Ισχύει εδώ η άποψη του Ιπποκράτη «δεν υπάρχει ασθένεια υπάρχει ασθενής». Συνοπτικά πάντως, υπάρχει μία γενική παραδοχή για τις απόλυτες ενδείξεις αμυγδαλεκτομής που συνοψίζεται στις εξής περιπτώσεις:

Α)Συχνές τουλάχιστον 4-5, προσβολές οξείας αμυγδαλίτιδας τον χρόνο, για δύο συνεχόμενα χρόνια.
Β)Σχηματισμός περιαμυγδαλικού αποστήματος γιατί είναι μαθηματικά βέβαιον ότι θα υποτροπιάσει.
Γ)Υπερτροφία των αμυγδαλών που εμποδίζει την κατάποση, την αναπνοή και αλλοιώνει την φωνή.
Δ)Επίμονη διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων.
Ε)Υποψία κακοήθους νεοπλασίας για λεπτομερή ιστολογική εξέταση της αμυγδαλής.
Στ)Υπόνοια ότι οι αμυγδαλές είναι αιτία εστιακών λοιμώξεων (ρευματικός πυρετός, σπειραματονεφρίτιδα, χρόνια κνίδωση, ενδοκαρδίτιδα, ψωριασικό εξάνθημα των παιδιών κλπ).

Τι είναι η εξωτερική και τι η μέση ωτίτιδα;

Α)εξωτερική ωτίτιδα:
Εξωτερική ωτίτιδα είναι ένας γενικός όρος που δηλώνει φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου. Αίτια της εξωτερικής ωτίτιδας είναι η μόλυνση από βακτηρίδια, ιούς, μύκητες, ξένα σώματα καθώς και τραυματισμοί ή γενικευμένα νοσήματα, όπως, έκζεμα και νευροδερματίτιδα. Γενικά η πρόκληση εξωτερικής ωτίτιδας ευνοείται από την διαδεδομένη κακή συνήθεια ξυσίματος του ακουστικού πόρου με βαμβακοφορείς, σπιρτόξυλα ή άλλα αντικείμενα. Παρουσιάζεται συχνότερα το καλοκαίρι γιατί η ζέστη και η υγρασία αποτελούν ευνοϊκούς προδιαθεσικούς παράγοντες.

Β)μέση ωτίτιδα:
Μέση ωτίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου και του περιοστέου του μέσου ωτός, της περιοχής δηλαδή πίσω από το τύμπανο. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να προσβάλει ένα τμήμα ή ολόκληρη την κοιλότητα του μέσου ωτός (ευσταχιανή σάλπιγγα, κοίλο του τυμπάνου, μαστοειδείς άντρο και μαστοειδές κυψέλες). Είναι μία από τις πιο συχνές λοιμώξεις της παιδικής ηλικίας. Η μέση ωτίτιδα, συνήθως αποτελεί επέκταση φλεγμονής στο μέσον ους μετά από ρινίτιδα (κοινό κρυολόγημα), ιγμορίτιδα, ρινοφαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα δια μέσου της ευσταχιανής σάλπιγγας.